Direct naar de inhoud van deze pagina

Taalcoaches Anna en Hein

Het is een verrijking, je leert van elkaar

2 mensen, die zich opgaven als vrijwilliger, keken op Vughtvoorelkaar waar behoefte aan was. Ze besloten om de taak van taalcoach op zich te nemen. En dus gaven ze zich daarvoor op.

Sannie (Welzijn Vught) nam contact met hen op. Er volgde een eerste gesprek, hierna een koppeling en beide vrijwilligers gingen aan de slag.

Zij vertellen hun ervaringen, te beginnen bij het uitleggen van wat een taalcoach precies is.

Een taalcoach is iemand die volwassen nieuwe mensen in ons land, eens per week, een uurtje een handje helpt met het aanleren van onze taal.

Hein voelde zich daartoe geroepen, omdat hij dit gewoon nodig vond.

De nieuwkomers krijgen wel klassikaal enkele malen per week les in de Nederlandse taal, maar dan?

Waar en bij wie kunnen ze het geleerde zó in praktijk brengen, dat ze, zo nodig, geduldig worden gecorrigeerd bij uitspraak en accent?

Eén op één is daarvoor ideaal! Is de uitspraak goed, dan kan de leerling dat fonetisch in eigen moedertaal eronder schrijven als ruggensteuntje.

Hein vindt zijn taak niet alleen zinvol, het geeft hem ook voldoening. Doordat hij de ander steeds beter leerde kennen, ook de achtergrond en cultuur, werd hij steeds enthousiaster, hij vindt dit werk een verrijking.

Anna-Rosa besefte tijdens haar stageperiode in Zuid-Amerika hoe belangrijk het is om de taal te kunnen spreken van het land waar je bènt. Dat was háár motivatie om na terugkomst taalcoach te worden, zodat de nieuwkomers met de mensen in hun nieuwe omgeving contacten kunnen leggen, elkaar beter kunnen leren kennen en vooral ook begrijpen.

Ook zij ervaart haar taak als een verrijking, want je leert van elkaar!

Al vrij gauw, kun je de nieuwkomer eenvoudige vragen stellen, om daarna hun verhaal samen te vatten. Ook kun je helpen bij het huiswerk, leren tellen, de dagen van de week, de seizoenen. Aan de hand van plaatjes kun je ook veel duidelijk maken.

Eenmaal bezig word je steeds vindingrijker en is er voor beide kanten steeds meer voldoening.

Denk er eens over na, of het ook iets voor jou is?

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen